Ülekohus loomapidajate suhtes

1. juuli «Postimehest» lugesin, et samast kuupäevast hakkasid kehtima uued veterinaartõendid, mida loomaarstid annavad välja liha ja lihasaaduste turustamiseks. Uudises oli veel kirjas, et kodus tapetud loomade liha võib toiduks kasutada vaid kodus, mitte aga turustada.

Huvitav küll, miks nii? Mis on kodus tapetud loomalihal viga, et seda turustada ei tohi? Minu arvates võib ju koduski looma lihastada vastavalt eeskirjadele, nagu tehakse seda kombinaadis. Miks arvatakse, et loomakasvatajatel ei võiks endal kodus olla korralik tapakoht ja lihatöötlemise hoone?

Sellise poliitika puhul tundub mulle, et hirm on hoopiski selle ees, et vahendajad jäävad rahast ilma. Näiteks viisin möödunud aastal oma ahtra lehma kombinaati ning tema lihakilo hinnaks määrati vaid viis krooni, kuna toitumuseks määrati «alla keskmine». Samas ei saa poest osta kilo liha isegi mitte kümne krooni piires, vaid ikka vähemalt 30 krooni eest.

Hind tõuseb aga vahendustegevuse tõttu. Kui loomapidaja ise oma liha turustada saaks, saaks ta ka oma töö ja vaeva eest tasuvamat hinda, ostja aga osta soodsamalt.

kohvilauale